GenelKedi Bülteni

Kedilerde Deri Alerjilerini Tanıyalım

Deri alerjisi olmuş kedi resimleri

Kedilerin, belirli zamanlarda kendilerini çok sık kaşıması normaldir. Ancak, kaşınmaların olduğundan daha fazla artması bir problem olduğunu gösterir. Devamlı kaşınma, kendini tımar etme, tüy dökme gibi belirtileri beraberinde getirebilir. Bunlar her bir kedide, cilt sorunları olduğuna işarettir. Bu tip problemler kedide aciliyet durumu yaratmasa da, üstesinden gelinene kadar yaşam kalitesini düşürür. Kedilerde deri alerjileri, belirli tedavi yöntemleri ile önlenmektedir. Bu noktada sahibi olarak size belli başlı görevler düşer.

Alerji Nedir Ve Kedileri Nasıl Etkiliyor?

Kedilerin, günlük yaşam kalitesini aşağıya çeken temel faktörlerden birisi alerjilerdir. Bağışıklık sistemlerinde, aldıkları yabancı maddelere karşı tepkime oluşur. Bunun gibi mikropları tolere edemediği takdirde alerji ortaya çıkacaktır. Kedilerde deri alerjileri, temelde bağışıklık sisteminin çıkarmaya çalıştığı yabancı proteinlerdir.

NOT : Fakat korkmayın! Şampuanlar, ilaçlar ve özel kremlerle kısa sürede deri alerjisini önlenir. Yalnızca ilgilenmeniz gerekir.

Kedilerde alerji belirtileri;

  • Yaygın olarak kaşıntı
  • Tüy dökülmesi
  • Kaşıntı bölgelerinde kızarıklık
  • Öksürme
  • Hapşırma
  • Sürekli hırıltı
  • Uyumada zorluk
  • Kusma
  • Gaz ve ishal ile anlaşılır. 

Kedilerde Alerji Türleri Nelerdir?

Kedilerde deri alerjileri oluşturabilecek, birçok farklı unsur bulunmaktadır. Alerjiye neden olan alerjenler, çeşitli türlere ayrılır.

Kedilerde en yaygın olarak 4 alerji türü;

  • Böcek alerjisi
  • Gıda alerjisi
  • Atopi enerjisi
  • Ve temas alerjisidir.

NOT: Bu enerjilerin her biri, kedilerde cinsiyet ya da yaş fark etmeden sıklıkla görülür. Tedavileri mevcuttur. 

Kedi aknesi; Kedilerin çene altında bulunan siyah noktalar, kedi aknesi şeklinde tanımlanmaktadır. Altında biriken yağ ve kıl folikülleri sonucuyla oluşmaktadır. Stresli kedilerde, hormonal problemli kedilerde, düşük bağışıklık sistemine sahip olan kedilerde ve kendi vücudunun fazla yağ üretmesi gibi durumlarla karşı karşıya olan kedilerde görülen alerji durumudur.

Mantar enfeksiyonu; Kedilerin kulak kulaklarında görülen deri alerjisidir. Mantar enfeksiyonu siyah ve sarı noktalar şeklinde gözlemlenir. Kulakları fazlasıyla kırmızı rengi alacaktır. Kalıcı kötü bir dökülmesi meydana gelir. Veteriner ile direkt irtibata geçerseniz, anti mantar ilaçları ile kısa sürede tedavi edilecektir. 

Saçkıran; Mantar hastalığının farklı bir türüdür. 1 yaş altı kedilerde görülür. Kulaklar, ön ayak ve kafa üstünde meydana gelen kelleşme ile anlaşılır. Bulaşıcı bir hastalıktır. Evde farklı diğer evcil hayvanlar varsa bulaşma riskinin yüksek olduğunu bilmelisiniz. Tedavi erken olsa bile, olduğu sürece yayılır. Özel şampuanlar yardımı ile kedi iyileşir. 

Alerjik Döküntüler

Kedilerde deri alerjileri meydana geldiği zaman alerjik döküntüler de oluşacaktır. Normalde kedilerin belirli zamanlarda tüy döküntüleri başlar. Bu durumun sezonluk olduğundan dolayı sahipleri çok fazla korkmaz. Ancak alerjiden kaynaklı tüy dökülmeleri varsa normalden daha fazla tüy kaybı oluşur. Patilerde, kuyruğunda, kulak çevresinde, bel bölgesinde döküntüler görülecektir. Yalnızca deri alerjisi değil başka hastalıkların da habercisi olabilir. Bu durum fark edildiği takdirde kedi veterinere götürülüp, gerekli tedavi önlemleri alınmalıdır. Alerjik dökülmeler deri alerjilerinin en net belirtisidir. 

Kedilerde Pire Alerjisi 

Kedilerde deri alerjileri içerisinde, pire alerjisi hemen hemen her kedide görülmektedir. Evde bakılan kedilerde de görülebilir. Özellikle evde bakılmasına rağmen bulaşma ihtimali yüksektir. Bahçeye çıkarmanız ya da kısa süreli gezdirmeniz yeterli olacaktır. Kedi sahipleri dışarıdan getirdikleri herhangi bir yabancı madde ile de kedilerine pire alerjisini bulaştırabilirler. Veteriner hekim tarafından pirenin tespit edilmesi durumunda, gerekli önlemler alınmalı.

Bu önlemler;

  • Hem kedinin yatağı ilaçlanır.
  • Hem kendi yatağınızın ilaçlanması istenir.
  • Ev içerisinde kullanılan her bir eşya ilaçlanır.

NOT: Tedavi süreci bundan sonra başlar. 

Kedilerde Alerji Ve Teşhisi 

Kedilerde görülen alerjileri teşhis etmek, teorik olarak basittir. Fakat uzun zaman alacaktır.

  • Pire alerjisi, bilinen en yaygın kedilerde deri alerjileri içerisinde gelmektedir. Yapılacak ilk etmen, kedinizin semptomlarına bir neden olarak alerjisini araştırmaktır. Aşılama uygulanır.
  • Kuvvetli pire tedavisi 12 hafta boyunca uygulanır. Pire yaşam döngüsünün bozulmasını sağlamak amacıyla gereklidir. Etkili bir kontrol ile kediniz iyileştiği zaman pire alerjisi olduğu var sayılacaktır.
  • Pire kontrolüne rağmen kedideki deri alerjisi halen geçmezse, sonraki kontrol edilecek alerji gıda alerjisidir. Bir gıda alerjisi teşhis etmek için hipoalerjenik bir mama tercih edilir. 

Kedilerde Mevsimsel Deri Alerjileri Olur Mu?

Kedilerde deri alerjileri yalnızca belirli hastalıklardan ya da tüketilen mamalardan kaynaklanmaz. Mevsimsel deri alerjileri de olur. Polenik alerjik reaksiyon gösteren kedilerde, ilk defa ilkbahar ve yaz aylarında alerji görülmektedir. Kışın da, hiç belirti olmaz. Bu noktada yapmanız gereken, kedinizin veterineriyle irtibata geçmeniz. Yaz ve ilkbahar sezonunda kedinin mamasına ve diğer ilaçlarına ekstra ilaç uygulanır. Bunun temel sebebi, tüy dökülmesi normalden fazla ise önlemek için gerçekleşir. 

Deri Alerjisi Olan Kediye Nasıl Davranılmalı?

Kedilerde deri alerjileri var ise bulaşıcı olabilir. Çok fazla tüy dökülmesi ile karşı karşıya kaldıysanız, kişisel müdahale etmek yerine veteriner hekim ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir.

  • Kedilerde görülen deri alerjileri bulaşıcı olduğunda, evdeki diğer evcil hayvanlara da geçebilir. Bu yüzden sezon içerisinde kediniz de görmüş olduğunuz tüy dökülmeleri, hırıltı, iştahsızlık, dışkıda problem gibi sorunlarla karşılaştığınızda veteriner hekime bunları bildirmelisiniz.
  • Deri alerjisi doğru tedavi yöntemler ile önlenebilir. Fakat farklı hastalıkları beraberinde getirmemesi için erken önlem her zaman için daha doğru olur. 

Kedilerde En Sık Görülen Alerji Hangisidir?

Kedilerde deri alerjileri denildiği zaman, birçok kedi sahibi bilir ki pire alerjileri en yaygın olanıdır. Polen ve köpek gibi çevresel alerjenler de beraberinde izler. Gıda alerjileri, nispeten nadirdir. Daha önce kedinizin tüketmediği herhangi bir mamayı tüketmesi durumunda gıda alerjisi görülür. Cilt hastalıklarının yalnızca %1 ya da %5 oranını gıda alerjileri oluşturur. Bunun büyük bir çoğunluğu dışarıdan gelen yabancı maddelere karşı görülen pire alerjileridir. 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir