Kedi BülteniGenel

Kedilerin Sağlıklı Olması İçin Karma Aşı Şart!

Karma aşı olan kedi

Kedilerde karma aşı, birden çok hastalığa karşı koruma sağlayan aşıdır.Bu aşıyı olan kediler “Feline viral rhinotracheitis (FVR),Feline calicivirus (FCV),Feline panleukopenia (FP)” bu üç hastalığa karşı koruma kazanmış olur.Ancak unutulmamalıdırki Karma Aşı kedinizi %100 korumamaktadır.Dolayısıyla sağlık önlemleri almak her zaman için gereklidir.

Elinde aşı iğnesi ve şırıngası olan kedi

Kedi Karma Aşı Ne İşe Yarar?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, kedilere yapılan karma aşılar da önleyici sağlık hizmetleri kapsamında yer almaktadır. Bu aşılar, herhangi bir hastalıkla karşılaşmadan önce uygulandığından, olası bir hastalık durumundan önce vücudun antikor üretmesini sağlayarak özellikle risk altındaki kedilerin korunmasında önemli bir rol oynar. Karma aşıları belirli aralıklarla tekrarlamak ise antikor miktarının istenilen seviyede kalması için önemlidir.

Karma Aşı Ne Zaman Uygulanır?

Karma aşı genellikle 6 ile 8 haftalık yavru kedilere uygulanan bir aşıdır. Aynı zamanda bu aşının ilk dozunun yapılmasıyla birlikte kedimizin aşı takvimi de başlamış sayılır. Karma aşıyla birlikte en yüksek antikor seviyesine ulaşmak için yaklaşık 3 hafta sonra bu aşıyı tekrarlamak gerekir. Daha sonrasında da yıllık tekrarlar şeklinde karma aşı uygulamaları devam etmektedir.

Kedilerde karma aşının koruduğu hastalıklara yakalanmış kedi resimleri
HastalıkVirüs
Feline Viral Rhinotracheitis (FVR)Feline Herpesvirüs-1 (FHV-1)
Feline Calicivirus (FCV)Feline Calicivirus (FCV)
Feline Panleukopenia (FP)Parvovirus (FPV)

Karma Aşı Hangi Hastalıklardan Korur?

İçeriğimizin başında karma aşıların hangi hastalıklar üzerinde etkili olduğunu söylemiştik.Ancak bu hastalıkları daha yakından incelemek gerekirse;

Kedi Panlökopanisi (Feline Panleukopenia)

Viral bir hastalık olan panlökopani; kanlı ishal, iştahsızlık ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir ve oldukça bulaşıcı bir özellik taşır. Yaklaşık 1 hafta süren ve ölüm oranlarının yüksekliği sebebiyle korkutan bu hastalık özellikle yavru kediler için oldukça tehlikelidir. Bu riskli hastalıktan en önemli korunma yolu ise aşılamadır.

Kedi Herpes Virüs Enfeksiyonu (Feline Viral Rhinotracheitis)

Bulaşıcı özelliği sebebiyle kedilerde oldukça sık rastalanan bu hastalık kedi gribi olarak da bilinmektedir. Hapşırma, burun akıntısı, öksürük,  göz kızarması gibi belirtilere sahip olan herpes virüs enfeksiyonu genellikle solunum yolu enfeksiyonlarının belirtilerini gösterir. Hem yetişkin hem de yavru kediler için büyük bir tehlike arz eden bu enfeksiyondan korunmak için aşılama yapmak yeterlidir.

Kedi Calicivirus Enfeksiyonu (Feline panleukopenia (FP))

Bu hastalığa iştahsızlık ve yüksek ateş belirtilerinin yanı sıra ağızda yara ve ağız kokusu gibi belirtiler de eşlik eder. İştahsızlık, ağızdaki yaralara bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz hastalıklar gibi bu enfeksiyon da oldukça bulaşıcı ve tehlikelidir. Yapılacak olan aşılama ile kediler risklerin büyük bir kısmından korunmayı başarabilirler.

Bahsedilen tüm hastalıklar aşısız minik dostlarımız için oldukça tehlikeli bir hal alabilir. Onları risk etmenlerinden korumak ve daha sağlıklı bir yaşamla buluşturmak için aşı takvimlerini takip etmeli ve mutlaka aşılarını uygun zaman aralıklarında yaptırmalıyız. Ve tüm bunların yanı sıra tüylü miniklerimizin dışarıda ne kadar vakit geçirdiğine ve diğer kedilerle ne oranda temas ettiğine bağlı olarak farklı korunma yöntemlerine de şans vermeliyiz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir