Köpek aşı takvimi içinde önemli bir yere sahip olan Puppy DP aşısı, özellikle anneden erken ayrılan yavru köpekler için uygulanana önemli bir karma aşı olarak öne çıkmaktadır. Köpeklerin sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkileyen virüslere ve hastalıklara karşı korunmaları için Puppy DP aşılarının mutlaka yaptırılması gerekmektedir. İkili karma bebeklik aşısı olarak uygulanabilen Puppy DP, tek doz olarak uygulanmaktadır. Köpek gençlik hastalığı olarak da anılan Canin Distemper ve Canine Parvovirus gibi virüslere karşı da etkin bir aşı olmasıyla önemlidir.
Köpeklerin yavruluk döneminden itibaren birçok farklı aşıyı olmaya başlamaları gerekecektir. Özellikle gelişim döneminde düşük bağışıklık sistemine sahip olan köpeklerin, aşı takviminde yer alan programlara göre aşılarını olması gerekmektedir. Yavru köpeklerin diğer köpekler ile sosyalleşmesine izin vermeden önce tüm gerekli aşılarının yaptırıldığından emin olmanız tavsiye edilir. Köpek Puppy DP aşısı bu aşılar arasında erken dönemde yapılan ve en önemli köpek aşılarından biri olarak öne çıkmaktadır.
İçindekiler
TogglePuppy DP Aşısı Ne Demek?
Puppy DP aşısı ile köpeğin yavruluk döneminde birçok önemli hastalığa karşı korunması sağlanır. Anneden erken ayrılan yavrulara uygulanan karma bir yavru köpek aşıdırı. Yavru karma aşısı kapsamında Canine Parvovirüs ve Canin Distemper virüslerinin önlenmesi hedeflenmektedir. Evcil hayvanların aşı programlarına uyulması son derece önemlidir. Yavruluk döneminden itibaren uygulanacak bu aşılar sayesinde köpeğinizin birçok hastalığa karşı korunmasını sağlayabilirsiniz.
Aşıları tam olarak yapılmayan veya ihmal edilen köpekler, zaman içinde birçok farklı rahatsızlık geçirebilir. Bu hastalıkların bir çoğu ise ölümcül olabilmektedir. Özellikle Puppy DP aşısı yaptırılmayan yavru köpekler, parvovirüs gibi hastalıklara yakalanabilir. Kanlı ishal olarak da bilinen bu hastalık, tedavi edilmeyen vakalarda ve aşısızı yavru köpeklerin yaklaşık %85 oranında hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Bu nedenle aşılarının asla ihmal edilmemesi ve atlanmaması gerekmektedir.
Köpek Aşısı Gecikirse Ne Olur?
Köpek karma aşılar başta olmak üzere, aşı takvimindeki aşılarının tümünün vaktinde yapılması son derece önemlidir. Yavru kedi ve köpeklerin 4 – 6 haftadan önce aşılanmaması gerekmektedir. Genelde yavru köpekler 1 – 1,5 aylık olduklarında aşılanmalıdır. Parvo – Distemper köpek aşısı ya da karma köpek aşısı ile bu aşılama sürecinin başlaması gerekecektir. Köpeklerin gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde desteklenmesi için mutlaka düzenli olarak erken yaşlardan itibaren köpeklerin aşılanması gerekmektedir. Birçok ölümcül hastalığa karşı köpeğinizi koruyacak bu aşılar, köpeğinizin bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
Köpeğinizin her zaman sağlıklı olması ve olası birçok hastalığa karşı bağışıklığının güçlenmesi için aşılarının ihmal edilmemesi gerekir. Aşıları geciken köpeklerin farklı rahatsızlıklara yakalanmaları mümkündür. Özellikle parvovirüs ve distemper gibi köpek virüslerine yakalanması halinde köpeğiniz ciddi bir sağlık sorunu ile karşılaşacaktır. Yavru köpeklerde karma aşıların gecikmesi halinde bu süreçte söz konusu hastalıklara yakalanmaları halinde ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir. Köpeğinizin sağlığını korumak ve rahat bir yaşam sürmelerini sağlamak için mutlaka aşı takvimini takip etmeniz ve düzenli olarak aşılarını yaptırmanız gerekecektir.
Köpek İç Dış Parazit Aşısı Kaç Ayda Bir Yapılır?
Köpek iç dış parazit aşısı en az Puppy DP aşıları kadar önemli ve asla ihmal edilmemesi gereken aşılar arasında yer almaktadır. Sizin sağlığınızı da olumsuz etkileyecek bu tür sorunlara karşı köpeğinizi mutlaka aşılamanız gerekecektir. Köpeklerin iç dış parazit aşı uygulaması ilk defa 7 aylık olduklarında başlamalıdır. İlk vurulan aşının ardından yaşı fark etmeksizin 2 – 3 ayda bir parazit aşılarının vurdurulması gerekecektir. Birçok farklı nedene bağlı olarak köpeklerde parazit sorunları görülebilir. Hem köpeğinizin hem de sizin sağlıklı bir şekilde bir arada yaşamanız için parazit aşıları dahil tüm aşılarının yaptırılması gerekecektir.
2 – 3 ayda bir köpeklerin düzenli olarak parazit aşılarının vurulması şarttır. Yavruluk döneminden itibaren yaklaşık 7 haftalık olmalarının ardından parazit aşılarının yapılmaya başlaması mümkündür. Köpek Puppy DP aşısı gibi diğer önemli aşılarının da benzer şekilde erken yaşlardan itibaren uygulanması gerekecektir. Aksi takdirde köpeğinizin sağlığı olumsuz etkilenecektir.
İç dış parazit aşısı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
Puppy DP Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
Puppy DP aşısı yan etkileri geçici bir süre ortaya çıkabilir. Her köpekte farklı şekilde ve şiddette aşı yan etkileri takip edilebilecektir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlara uygulanan aşılarda da ortaya çıkan yan etkiler geçicidir. Bu kapsamda aşı sonrası köpeklerde ortaya çıkacak başlıca yan etkiler kısaca şunlardır:
- Solunum güçlüğü,
- Şişlik veya iltihap,
- Agresif davranışlar,
- Mide ve sindirim sorunları,
- Halsizlik ve uyku hali vb.
Köpeklere uygulanan pek çok aşı içeriğine göre farklı yan etkilere sahip olacaktır. Bu yan etkilere göre köpek sahiplerinin veteriner hekim tavsiyelerine uymaları gerekmektedir. Köpeğinizin yaşam kalitesini artırmak ve sağlıklı bir yaşam sürmesini desteklemek için tüm aşılarının ihmal edilmeden uygulanması son derece önemlidir. Puppy DP başta olmak üzere tüm karma ve parazit aşılarının köpek aşı takvimine uygun şekilde yapılması gerekir.
Puppy DP Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Köpek karma aşısı distemper, parvovirüs, İnfectious Canine Hepatitis gibi birçok hastalığa karşı köpeğinizi koruyacak en önemli aşılar arasında yer almaktadır. Tek doz olarak uygulanan bu aşının tekrarı ise 3 hafta ara il 2 doz 2’li karma aşı ile devam edilir. Yavru köpeklerde en uygun aşılama zamanı olarak 45’inci gün gösterilmektedir. Anne sütü ile elde edilecek koruma sayesinde belirli bir süreye kadar aşı uygulanmasına gerek yoktur. Yavruluk döneminden itibaren köpeklere aşının yapılması gerekecektir.
İç dış parazit aşılarından karma aşılara kadar birçok farklı aşının zaman içinde uygulanması gerekmektedir. Düzenli olarak yapılması gereken aşıların da ihmal edilmemesi bu kapsamda önemli bir detaydır. Köpek aşı takvimine göre işlem yapılması gerekecektir. Puppy DP aşısı (karma aşı) 6 – 8 hafta kapsamında uygulanan önemli bir aşıdır.
Yavru Köpek Aşı Takvimi Nasıldır?
Yavru köpek aşı takvimi kapsamında farklı sürelerde aşı uygulamalarına yer verildiği görülmektedir. Buna göre yavru köpeklerde uygulanacak aşı takvimi ve aşı zamanı ise kısaca şöyledir:
- İç – Dış Parazit Aşıları: 6 – 8 hafta.
- Puppy DP Aşısı: 6 – 8 hafta.
- 2. Doz Karma Aşı: 9 – 12 hafta.
- Bordotella Bronchiseptica Aşısı: 9 – 12 hafta
- Bronşit – KC Aşısı: 9 – 12 hafta.
- Kuduz Aşısı: 12- 14 hafta.
Aşı takvimi içinde 6 – 14 haftaya kadar birçok farklı aşı türü ve aşı tekrarları yer almaktadır. Özellikle yavruluk döneminden itibaren parazit ve karma aşılarının mutlaka vurulması gerekecektir. Köpeklere bu aşıların vurulmasının ardından çok daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve yaşam kalitelerinin de artırılması mümkündür.
Köpeklerin olması gereken aşılar hakkında daha fazla bilgi almak için “Köpeklerde Aşı Takvimi” sayfasını inceleyebilirsiniz.
Köpek Puppy DP Aşısı Ne Kadar?
Puppy DP aşısı fiyatı diğer aşı uygulamalarında olduğu gibi birçok etkene göre değişiklik göstermektedir. Köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi ve ölümcül hastalıklardan korunması için mutlaka yaptırılması gereken aşı türlerinden olmasıyla Puppy DP aşısı uygun fiyatlıdır. Köpeğinizin köpek Puppy DP aşısı gibi karma aşılarının yanı sıra iç dış parazit ve kuduz aşısı başta olmak üzere düzenli olarak tüm aşılarının yaptırılması gerekmektedir.