GenelKöpek Bülteni

Köpeklerde Tümör Nedir? Neden Oluşur?

Kafasında tümör oluşmuş bir köpek

Köpeklerde tümör yani bir diğer adıyla kanser hastalığı günümüzde köpek sahipleri tarafından oldukça sık rastlanan bir durum olarak görülmektedir. Evcilleşen ve yaşam koşulları son derece değişen bu canlılarımızın maalesef ki karşılaştığı bu hastalık çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Dolayısıyla evlerimizde beslediğimiz bu hayvanları düzenli bir şekilde veteriner hekimlere kontrol ettirmemiz gerekmektedir.

Köpeklerde Tümör Neden Ortaya Çıkar?

Köpeklerde kanser tek bir nedene bağlı oluşmamaktadır.Köpeğin yaşadığı hayat şartlarından genetik faktörlere kadar birçok unsur kanser oluşumunu tetikleyebilmektedir.Ancak bilinmelidir ki kanserin tam olarak neden oluştuğu bilim tarafından bilinmemektedir.Bu hastalığın nedenini 2 başlık altında incelemek mümkündür

1-Yaşamsal Faktörler

Yaşamsal faktörlerde köpeğin beslenmesi ve yaşadığı ortamda maruz kaldığı olumsuz durumlar göz önünde bulundurulabilir.Obezite ve hareketsizlik bu durumların başında gelir.Ek olarak kalitesiz ve sağlıksız yiyecekler (tatlandırıcılı ve yüksek koruyucu madde bulunduran besinler) yaşamsak nedenlerin devamı sayılabilir.

2-Genetik Faktörler

Köpeklerde kanser, genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığı bir hastalıktır. Genetik faktörler, köpeklerin DNA’sında meydana gelen belirli değişiklikler veya mutasyonlar yoluyla kansere neden olabilir. Bu mutasyonlar, hücrelerin normalden daha hızlı ve düzensiz bir şekilde büyümesine ve çoğalmasına yol açar. Bu da vücudun farklı bölgelerinde tümörlerin oluşmasına neden olur. Kanserli hücreler, sağlıklı hücreleri baskılayabilir, işlevlerini bozabilir veya yok edebilir. 

Köpek Tümör Çeşitleri

Köpeklerde Tümör (Kanser) Çeşitleri Nedir?

Bilimsel araştırmalar neticesinde köpeklerde 100’den fazla kanser çeşidi olduğu kanısına varılmıştır.Bu içeriğimizde bu 100 çeşitten sık görülen türlere odaklanarak içeriği daha anlaşılabilir ve gereksiz bilgilerden uzak şekilde oluşturacağız.

DokuOrganKanser Çeşitleri
Epitel dokusuCiltMelanom, mast hücreli tümör, bazaloid tümör, skuamöz hücreli karsinom, karsinoid tümör, fibrosarkom, liposarkom, hemanjiosarkom, lenfoma
Epitel dokusuSindirim sistemiMide kanseri, bağırsak kanseri, karaciğer kanseri, pankreas kanseri, safra kesesi kanseri, mesane kanseri
Epitel dokusuÜriner sistemBöbrek kanseri, mesane kanseri, prostat kanseri
Epitel dokusuEndokrin sistemTiroid kanseri, pankreas kanseri, adrenal bez kanseri, hipofiz bezi tümörü, paratiroid bezi tümörü
Epitel dokusuGözMelanom, mast hücreli tümör, bazaloid tümör, skuamöz hücreli karsinom, karsinoid tümör
İskelet ve yumuşak dokuKemikOsteosarkom, fibrosarkom, liposarkom, hemanjiosarkom, lenfoma
İskelet ve yumuşak dokuKasLeiomyom, liposarkom, hemanjiosarkom, lenfoma
Sinir dokusuSinir sistemiMeningioma, astrositom(beyin), glioblastom, nörofibromatozis, Schwannoma
Lenfoid dokusuLenf sistemiLifoma, lenfoma, lösemi
Mezenkimal dokuYumuşak dokuFibrosarkom, liposarkom, hemanjiosarkom, lenfoma
DiğerKemik iliğiLösemi, lösemi, myeloma
DiğerHormonalİnsülinoma, glukagonoma, somatostatinoma, gastrinoma, VIPoma
DiğerTümör benzeri oluşumlarLipom, fibrom, hemanjiom, nevüs

Bu tablo, köpeklerde görülen kanser çeşitlerini doku ve organa göre sınıflandırmaktadır. Tabloda, kanserin türü ve kaynaklandığı organ veya doku belirtilmektedir. 

Köpeklerde en sık görülen kanser çeşitleri, meme tümörleri, lifoma ve cilt tümörleridir. Bu kanser çeşitlerinin tedavisi, tümörün türüne, evresine ve köpeğin genel sağlık durumuna göre değişir. Tedavi seçenekleri arasında ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi yer alır.

Köpeklerde Tümör Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde tümör belirtileri pek çok alt başlık içerisinde bulunmaktadır. Az önce de belirttiğimiz gibi çeşitli nedenlerden dolayı bu hastalık ve belirtileri ortaya çıkmaktadır. Aşağıda sıraladığımız belirtilerden biri ya da birden fazlası ile karşılaşıyorsanız en kısa sürede bir veteriner hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız. Böylelikle evinizde beslediğiniz köpeğinizin kısa süre içerisinde tedavi olmasını sağlayabilirsiniz.

Vücutta Görülen Anormal Şişlikler

Köpek vücutlarında görülen anormal şişlikler en yaygın görülen belirtilerden olmaktadır. Gözle görülür bir şekilde vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan bu şişlikler kanserin habercisi olabilmektedir. Ancak her şişlik bir kanser belirtisi sayılmamaktadır. Vücut üzerinde görülen bu şişliğin büyümemesi bazen köpek sahipleri tarafından fark edilememektedir. Fakat bu şişlik büyümese bile tümörün habercisi olabilmektedir. Siz de köpeğiniz de bu şekilde şişlikler görüyorsanız bu kanserin belirtisi olabileceğinden veterinere gitmelisiniz diyebiliriz.

Vücut Üzerindeki Deliklerde Kanama

Vücudun herhangi bir deliğinde görülen kanamalardır. Bu kanamalara örnek verecek olursak burundan ya da kulaktan gelen kanamaları söyleyebiliriz. Bunun yanında vücudun anüs bölgesinden gelen ve tekrarlayan kanamalar köpeklerde tümör belirtileri olarak sayılabilmektedir. Köpeğiniz de sürekli olarak yukarıda saydığımız bu kanamaları görüyorsanız bunun kanserin habercisi olabileceğini unutmamalısınız.

İyileşmeyen Yaralar

Nedensiz yere ortaya çıkan ve iyileşmeyen yaralar da bu belirtilerin arasına girmektedir. Özellikle bu belirtileri haylaz bir köpeğiniz varsa gözden kaçırabilirsiniz. Köpeklerde tümör olarak bu belirtide dikkat çekmek istediğimiz nokta yaralanmanın nedensiz yere ortaya çıkmasıdır. Gerekli tedavilerin uygulanması halinde bile iyileşmeyen bu yaralar cilt kanserinin belirtisi olabilmektedir.

Harekette Zorlanma ve Topallama

Köpeklerde görülen toparlama ve hareket etmekte zorlanma yine aynı şekilde tümör yani kanserin belirtisi olabilmektedir. Bu belirtinin ise ortaya çıkması her zaman kanser olmamaktadır. Başka bir nedenden dolayı da köpeğiniz toparlıyor olabilir. Ancak köpeğinizin herhangi bir darbe almadığından eminseniz bu garip harekette zorlanma ve toparlamayı ciddiye almalısınız. Bunu fark etmenizden sonra en kısa süre içerisinde bir veteriner hekime başvurmalısınız.

Yemek Yemede Zorlanma ve İştahsızlık

Genel olarak köpeklerde ağız içi bölgesinde oluşan tümörler köpeğin yemek yemesini zorlaştırmaktadır. Bunun yanı sıra bu tümörler yutkunma güçlüğü de ortaya çıkarmaktadır. Köpeğinize verdiğiniz çeşitli mamaları yerken köpeğinizin zorlandığını fark edebilirsiniz. Köpeğinizdeki iştah kesilmeleri ve yeme zorlukları başka bir nedenden dolayı ortaya çıkmadıysa bu ağız içi tümörü olabilmektedir. Muhakkak veteriner hekime başvurmanız böyle bir durumda önem arz etmektedir.

Tümörlü köpek xray görüntüsü ve ameliyat

Köpeklerde Tümör Tedavisi Nedir?

Köpeklerde tümör tedavisi öncelikle teşhisin en erken bir şekilde yapılmasını gerektirmektedir. Eğer teşhis geç yapılmış ise ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabilmektedir. 

Köpeklerde görülen tümörün ne kadar geliştiği ve iyi huylu olup olmadığı tedavinin nasıl ilerleyeceğini belirlemektedir. Tümör cildim belirli bir bölgesini kaplamış ise o bölge ne yazık ki komple alınmaktadır. Eğer tümör vücudun bir organında ortaya çıkmış ise o organın belirli bir bölgesi ya da tamamı yine aynı şekilde alınmaktadır. 

Köpeklerde tümör teşhisi bu yüzden olabildiğince en erken bir şekilde yapılmalıdır. Yapılan teşhisler ne kadar geç gerçekleşiyorsa köpeğinizin tedavisi o kadar zor olacaktır. Siz de köpeğinizde az önce yukarıda bahsettiğimiz belirtileri görüyorsanız erken teşhis amacıyla en yakın bir veteriner hekime başvurmalısınız. Böylelikle tedavi sürecini de kısa bir süre içinde başlatarak köpeğinizin sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

🏥 İstanbul Avrupa yakasında olan dostlarımız tümör tedavasi için “Şirinvet Veteriner Kliniği” ile iletişime geçebilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir