GenelKöpek Bülteni

Köpeklerde Grip Nedenleri ve Önlenmesi

Grip olmuş bir köpek hapşuruyor

Köpeklerin grip olması mümkün olan bir durumdur. Köpekler de birçok farklı canlı gibi grip ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanabilmektedir. Özellikle zorlu şartlar altında yaşayan birçok köpek, kış aylarında grip ve soğuk algınlığı belirtileri göstermektedir. Bakımlarının yapıldığı alan ne kadar sıcak ve konforlu bir yerde kaldıkları ve beslenme düzenleri gibi unsurlar bağışıklıklarını etkilemektedir. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de bağışıklık düştüğü anda farklı rahatsızlıklara zemin hazırlanmakta ve vücudun direnci kırılmaktadır.

Özellikle sokakta yaşayan köpeklerde grip ve soğuk algınlığı sık sık rastlanılan hastalıklar arasında bulunur. Nihai olarak unutulmaması gereken unsurlardan birisi de gribin temelde bir enfeksiyon olmasıdır. Enfeksiyon bulaşan ya da enfeksiyon kapan köpeklerde grip ortaya çıkarabilmektedir. Köpeklerde grip özellikle yaşlarının ilerlemesi ile daha sık görülmektedir. Yaşlanan köpeklerin bakımı daha iyi yapılmalı ve olası sağlık sorunları için tedavi başlatılmalıdır.

Köpeklerde Grip Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde gribin belirtileri çoğunlukla hırıltı ve öksürük gibi semptomlar ile kendini göstermektedir. Bir köpeğin grip olduğunu anlamak için öncelikli olarak belirtileri izlemek gerekir. Davranışlarında farklılık ve daha az hareketli olma durumu mevcut ise hastalığı düşünülebilir. Köpeklerde bilinen grip belirtileri şunlardır:

  • Burun akıntısı
  • Hırıltılı ses çıkarma
  • Öksürük
  • Ateş (vücut ısısının yükselmesi)
  • Hapşırma

Belirtilerin iyi takip edilmesi ve ilerlemesine izin verilmemesi gerekir. Grip bir enfeksiyondur ve ilerlemesi halinde zatürre gibi farklı rahatsızlıklara dönüşebilir. Bu durum ise köpeğin sağlığı için oldukça negatif bir gelişmedir.

Köpeklerde Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde grip tedavisi çoğunlukla insanlardaki gibidir. Başlangıç olarak köpeğin muayene edilmesi ve enfeksiyonun ilerleyip ilerlemediğinin kontrol edilmesi gerekir. Eğer köpek grip olmuş ise bu durumda insanlara da uygulanan benzer tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Burada birçok köpek sahibinin bilinçsiz hareket etmesi ile karşılaşılabilmektedir.

Veteriner tarafından söylenmediği müddetçe köpeğe ilaç verilmemesi önem taşımaktadır. İnsanlar tarafından kullanılan bazı ilaçlar hayvanların tedavisinde de tercih edilir. Ancak hangi ilacın tercih edilmesi, hangi dozda kullanılması ve diğer detayları veteriner tarafından söylenmektedir. Veteriner tarafından bilgi verilmediği takdirde evde tedavi yapılırken ilaç kullanımından uzak durmak gerekir.

Köpeklerde grip tedavisi için kullanılabilecek yöntemler şunlardır:

  • Sıvı beslenme oranını arttırmak. Daha çok su içmesini sağlamak.
  • İstirahat etmesine odaklanmak. Çok hareket etmesine ve yorulmasına izin vermemek.
  • Sessiz bir alan yaratmak ve burada dinlenmesini sağlamak

Köpeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde soğuk algınlığı da tıpkı grip gibi sık karşılaşılan durumlar arasında bulunur. Enfeksiyon, bazı oluşan hastalıklar köpeklerde de görülebilmektedir. Soğuk algınlığı görüldüğü takdirde grip tedavisinde olduğu gibi uygun şartlar sağlanmalı ve veteriner kontrolünde tedavi olmasına özen gösterilmelidir. Köpeklerde soğuk algınlığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Burun akıntısı ya da göz akıntısı görülmesi
  • Burunda tıkanıklık oluşması
  • Hırıltılı ses çıkarma
  • Vücudunun farklı noktalarının (gövde, baş gibi) ağrıması
  • Yorgunluk

Bu semptomlar köpeklerde soğuk algınlığı yaşandığını gösteren semptomlardan ancak farklı hastalıklar ile karıştırılmaması önem taşır. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların belirtileri spesifik olmasına karşın farklı belirtiler ve hastalıklarla karıştırılması da mümkündür.

Köpeklerde Grip ile Karıştırılan Hastalıklar Nelerdir?

Köpeklerde griple karıştırılan diğer hastalıklar hastalığın ilerlemesine sebep olabilmektedir. Köpeklerde görülen farklı hastalıklar vardır ve bunun bir kısmı hayati önem taşımaktadır. Belirtiler karıştırıldığı takdirde köpeklerde daha farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Köpeklerde grip ile karıştırılan hastalıkların bazıları şu şekilde açıklanabilir:

  • Alerji: Köpeklerin de farklı maddelere karşı alerjileri olabilir ve hassasiyet yaşayabilirler. Alerjinin semptomları farklı olabilse de çoğunlukla burun – göz akıntısı, yorgunluk, ağrı ve bunlara benzer belirtiler görülür. Bu belirtiler soğuk algınlığı ya da grip ile karıştırılabilir. Alerjiye maruz kalma sıklığı artar ise köpeğin hayatı tehlikeye girebilir. Bu sebep ile belirtileri iyi izlemek ve anında harekete geçmek gerekir.
  • Kennel Öksürüğü: Bu hastalık köpeklerde “barınak hastalığı” olarak da bilinmektedir. Bulaşıcı bir hastalıktır ve köpeğin sağlık durumu, yapısı ve yaşı gibi unsurlara göre etki gücü yüksek olabilmektedir. Belirtiler arasıdna öksürük ve boğaz tıkanıklığı bulunur. Bu ise köpeğin halsiz olmasına neden olur ve belirtiler karıştırılabilir.
  • Distemper Hastalığı: Virüs temelli bir hastalıktır ve iyileştirilmesi oldukça zordur. Halk arasında gençlik hastalığı olarak da bilinir ve belirtileri grip ve soğuk algınlığına çok yakındır. Köpeklerde grip ile karıştırılma oranı ilk başta yüksektir ancak hastalık ilerledikçe farklı bir sorun olduğu anlaşılır.

Köpekler Gripten Nasıl Korunur?

Köpekleri gribal enfeksiyona karşı korumak için beslenmelerine ve var ise hastalıklarına dikkat etmek gerekir. Genç köpeklerin hastalanma oranı daha düşüktür ancak yavru köpekler ve yaşlı köpekler, grip ve diğer enfeksiyon bazı hastalıklara karşı daha açık olurlar. Dolayısı ile köpekleri gripten koruyabilmek adına önlem alınması gerekir. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Halka açık yerlerde sık vakit geçirilmesini önlemek
  • Temizliği ve hijyene önem vermek
  • Kaliteli ve sağlıklı mamalar ile beslenmesini sağlamak
  • Ölçülü şekilde mama vermek
  • Hasta köpeklerden uzak durmasını sağlamak
  • Köpek kulübelerinden ve köpeklerin toplu olarak kaldığı alanlardan uzak durmasını sağlamak
  • Hasta ya da yeni iyileşmiş bir köpek ile temasa geçmesini önlemek

Bu yöntemler ile köpeğin gripten ve olası diğer bulaşıcı hastalıklardan korunması sağlanabilir. Ancak hiçbir yöntem %100 etkili değildir. Özellikle enfeksiyon bazlı ya da doğrudan bulaşıcı olan hastalıklardan korunabilmek adına köpeğin sağlığını her zaman yüksek tutmak ve bağışıklığını güçlendirmek gerekir.

Köpeklerin Grip Olması Ölümcül Mü?

Köpeklerde grip tehlikesi olan bir hastalık olmamasına karşın ilerlemesi durumunda tehlike oranı yükselebilmektedir. Köpeklerin garip olması ölümcül değildir. Ancak hastalık ilerlediği ve zatürre gibi farklı hastalıklara zemin hazırlandığı takdirde grip, ölümcül ya da tehlikeli olabilmektedir. Bulaşıcı hastalıklarda köpekler birçok belirtiyi solunum yolu ile gösterirler.

Burunlarının tıkanması nefes almada zorluk çekmeleri ve bunlara benzer belirtiler göstermeleri hayatlarını riske atmaktadır. Aynı durum insanlar için de geçerlidir. Dolayısıyla köpekler grip olduklarında yüksek risk içerir. Meselelerde tedavinin ve bakımın önemli olduğunun unutulmaması gerekir. Daha sağlıklı yaşamaları ve hızlı iyileşebilmeleri için bakım gibi unsurların önemsenmesi önemlidir.

Köpeklerde Grip Ne Kadar Sürer?

Köpeklerde grip süresi değişiklik gösterebilmektedir. Bazı köpekler 1 hafta içerisinde iyileşirken, bazı köpeklerin iyileşmesi ise 1 aya kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan unsuru hastalığın seviyesi ve köpeğin genel sağlık durumudur. Köpek hali hazırda genç 1 köpek ve sağlık sorunu yok ise bu durumda iyileşmesi daha kısa sürecektir. Ortalama olarak birçok köpek 2 ila 3 hafta arasında iyileşme belirtileri göstermeye başlar.

Ancak yaşlı 1 köpekten bahsediyorsak ve farklı hastalıkları da var ise iyileşmesi daha uzun sürebilir ve 4 haftaya kadar izole edilerek tedavi uygulanması gerekebilir. Aynı durum yavru köpekler için de geçerlidir. Dışarıdan gelebilecek bütün sorunlara ve bakterilere karşı daha açık olan yapıları sebebiyle yavru köpekler hastalandığında daha titiz davranılmalı ve mümkün olduğunca izole edilerek tedavilerinin uygulanması için gerekli alan yaratılmalıdır. Köpeklerde grip sık karşılaşılan ve tedavi ile geçebilen bir hastalıktır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir