Kuşların neden tüy döktüğü ile ilgili olarak şunlardan söz etmek mümkün olacaktır;
- Çevresel faktörler
- Gözyaşı akıntısı ve akarlar
- Alerjik sebepler
- Hormonal eksiklikler
- Hayvanın strese girmesi
- Protozoal hastalıklar
- Viral enfeksiyonlar
- Kıl foliküllerinde iltihaplanma
- Yaralanmalar
- Tüylerde gelişim eksiklikleri
Yukarıda belirtmiş olduğumuz bu durumlardan ötürü kuşlarda genel olarak tüy dökme gibi bir semptom gelişecektir. Normalin dışında bir tüy dökme durumu söz konusu olursa mutlaka veteriner hekim tarafından görülmesi gerekir.
Genel olarak gelişim eksikliği söz konusu olduğu zaman kuşlarda tüyü olması gereken bölgelerde tüylerin seyrek olduğunu ya da hiçbir şekilde bulunmadığını görmekteyiz. Ayrıca bu bölgede çıkan tüyler de olması gerektiği şekilde değil anormal bir yapıda görülür. Çıkacak olan bir tüy var ise bu tüyler de zaman içinde dökülür ve çıkış süresi de uzar. Normalde kuş tüyü kaç günde çıkar gibi bir soru soracak olursanız normal sağlıklı bir kuş için gerekli olan Normal sürenin 21 ile 25 gün arası olduğunu bilmekteyiz.
🦜Yaralanmalar sebebiyle meydana gelen bir tüy dökülmesi söz konusu ise deride meydana gelen tahribatın göz önünde bulundurulması gerekli olacaktır. Ayrıca alerjik reaksiyon gösteren kuşların da kozalaklı ağaçlarla temas etmesi sonucunda tüy dökme durumu son derece yaygın bir şekilde görülecektir.
İçindekiler
ToggleMuhabbet Kuşlarının Tüy Dökmesi Ne Anlama Gelir?
Türkiye genelinde çok fazla kişi tarafından beslenen bir kuş olarak muhabbet kuşu genel olarak yılda iki kere mevsim geçişlerine bağlı olarak tüy döker. Aslına bakacak olursak bu durum muhabbet kuşları için son derece normaldir. Özellikle muhabbet kuşları kuluçka dönemlerinde de tüy dökebilirler. Yaşlanmış ve zayıf olan dayanıksız tüyler muhabbet kuşlarında dökülür ve belli bir süre içerisinde yenileri çıkar.
Kuşların Tüyleri Dökülürse Ne Olur?
Bu durumda kuşların tüy dökme dönemlerini de göz önünde bulundurarak bu dönemlerin dışında bir tüy dökümü söz konusu ise endişe etmek gerekli olacaktır.
Kuşların tüy dökme dönemlerinde kuşlara bir takım vitaminlerle destek vermek ve yeme içmelerine çok daha dikkat etmek gerekli olacaktır. Ancak bu durumdan farklı bir dönemde kuşlarınız tüy döküyorsa mutlaka bir sağlık sorunu ile karşı karşıya olduğunu düşünerek bir veteriner hekim kontrolünden geçirmeniz de son derece büyük bir fayda vardır.
Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Hangi Vitamin?
Muhabbet kuşu vitamini konusu ile ilgili olarak bütün muhabbet kuşu besleyen kişilerin bilgi sahibi olması gerekiyor. Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi muhabbet kuşlarının tüyleri mevsimsel olarak yılda iki kez dökülür. B vitamini ihtiyacı kuşların tüy dökümü dönemlerinde en çok ihtiyaç duydukları vitamindir. Aynı zamanda sadece muhabbet kuşları için geçerli bir şey olmamakla birlikte kanarya ve papağan gibi kuşlar için de B vitamini ihtiyacı tüy dökümü zamanlarında gerekli olacaktır.
Muhabbet Kuşları İçin A Vitamini Nedir?
Muhabbet kuşlarının tüy dökümü dönemlerinde B vitaminine ihtiyaç duydukları gibi bir takım farklı vitaminlere de ihtiyaç duyacağını bilmeniz gerekir. Kuşların tüy dökümü dönemlerinde son derece dirençsiz kalacakları ve bünyelerinin zayıflaması nedeniyle halsiz ve güçsüz kalacaklarını söyleyebiliriz. Bu sebepten dolayı da kuşların direncini arttırmak amacıyla A vitamini kullanımının yapılması son derece büyük bir önem taşır. Ayrıca muhabbet kuşları tüy dökme aşamasında bu dönemlerde iştahsız kalacaktır. A vitamini muhabbet kuşlarının iştahını açarak daha fazla yem yemelerini ve gelişimlerinin düzgün bir şekilde devam etmesini sağlar. Tüy dökme dönemlerinde kuşların vitamin eksikliklerini mutlaka takviyelerle sağlamanız gerekir. Bu konuda kliniğimizden bilgi alabilirsiniz.