1 aylık muhabbet kuşu eğitimi kapsamında ilk olarak kuşunuz ile aranızda bir güven oluşturmanız gerekecektir. Size ve yaşam alanına güven duymaya başlamasının ardından kısa sürede sizinle vakit geçirmek için üzerinize gelecektir. Sahiplerine en kolay alışan canlılar arasında yer alan muhabbet kuşları eğer doğru yöntemler tercih edilirse kısa zamanda size alışacaktır. Bu kapsamda tercih edeceğiniz birçok yöntem bulunuyor.Muhabbet kuşu eve nasıl alışır? Gelin öğrenebilim!
İnsanlara kolayca alışabilen muhabbet kuşlarının eve alışması için şu unsurlara dikkat etmeniz son derece önemlidir:
- Kuş kafesinin yerinin doğru belirlenmesi,
- Her zaman kafese ve kuşunuza yakın olarak ona ilgi göstermek,
- Belirli bir süre kafes içinde tutularak sizi ve çevresini gözlemlemesine izin verin,
- Elinizden yem vermeyi deneyerek veya nazik dokunuşlarla temasa alıştırmayı denemek,
- Kuşların ilgisini çekecek oyuncaklar ve aksesuarlar alarak ilgisini çekmek vb.
Muhabbet kuşları son derece sosyal canlılardır. En ufak bir ilgisizlikte bile strese girerek farklı sorunlar yaşamasına neden olabilirsiniz. Sürekli olarak onunla konuşarak ve ilginizi açıkça belli ederek size alışmasını ve güvenmesini sağlayabilirsiniz. Muhabbet kuşu eve nasıl alışır sorusunun yanıtı bu yönüyle oldukça geniştir.
İçindekiler
ToggleDoğru Adımlar Uygulayın !
İnsanlara kolayca alışabilen muhabbet kuşlarının eve alışması için şu unsurlara dikkat etmeniz son derece önemlidir;
- Kuş kafesinin yerinin doğru belirlenmesi,
- Her zaman kafese ve kuşunuza yakın olarak ona ilgi göstermek,
- Belirli bir süre kafes içinde tutularak sizi ve çevresini gözlemlemesine izin verin,
- Elinizden yem vermeyi deneyerek veya nazik dokunuşlarla temasa alıştırmayı denemek,
- Kuşların ilgisini çekecek oyuncaklar ve aksesuarlar alarak ilgisini çekmek vb.
Muhabbet kuşları son derece sosyal canlılardır. En ufak bir ilgisizlikte bile strese girerek farklı sorunlar yaşamasına neden olabilirsiniz. Sürekli olarak onunla konuşarak ve ilginizi açıkça belli ederek size alışmasını ve güvenmesini sağlayabilirsiniz.

Muhabbet Kuşları Eve Ne Zaman Alışır?
Muhabbet kuşu eve kaç günde alışır sorusuna net bir yanıt vermek zordur. Size ne kadar sürede güvendiğine ve yeni yaşam alanına ne kadar sürede alıştığına bağlı olarak alışma süresi de değişecektir. Genelde 2 haftalık bir süre muhabbet kuşuna yeterli ilgi göstermeniz ve istediği güven ortamını sağlamanız halinde yeterli olacaktır. Yeni evine alışması için ona istediği kadar zaman tanımanız son derece önemlidir. Özellikle ilk günlerde ani hareketler yapmaktan ve kafesine doğrudan müdahale etmekten kaçınmanız önerilir.
Belirli bir sürenin ardından kafesinin kapısını aşarak kendi kendine dış ortamı da keşfetmeye çıkmasını sağlayabilirsiniz. Başlangıç aşamasında kafesinin tepesine çıkarak kafesinden çok fazla uzaklaşmayacaktır. Zamanla oda içinde farklı noktaları keşfe çıkabilir ve iyice alıştıktan sonra da odalar arasında bile gezintilere başlayabilir. Muhabbet kuşunun size ve yeni ortamına alışması için net bir süre olmasa da genelde muhabbet kuşu sahiplerinin deneyimlerine göre bu sürenin 2 – 3 haftayı bulabildiği ifade edilmektedir.
Muhabbet Kuşu Eve İlk Geldiğinde Ne Yapmalı?
Yeni alınan muhabbet kuşu eve ilk geldiğinde oldukça çekingen bir davranış gösterecektir. Bu dönemde kafesi açık olsa bile çıkmayı tercih etmeyebilir. Hatta bir süre ötmeyi bile tercih etmez. Ona bu süreçte anlayış göstererek size güvenmesi için farklı metotlar uygulayabilirsiniz. Muhabbet kuşunun alışması için özellikle ilk günler yeminin ve suyunun eksik olmamasına ve çeşitli ballı yemler gibi hoşuna gidecek diğer unsurların da tercih edilmesi onun kısa sürede alışmasını sağlayacaktır.
Eve yeni gelen bir muhabbet kuşu için en önemli unsur kafesinin güvenli ve iyi bir konumda yer almasıdır. Kafesinin konumunu doğru şekilde belirlemek bu açıdan önemlidir. Tüm odayı görebileceği ve size de yakın olan bir konumda olmasını tercih etmeniz faydalı olacaktır. Eve yeni gelen muhabbet kuşuyla ilk temas çok önemlidir. Bu konuda aceleci olmadan biraz zaman geçmesini beklemek gerekecektir. Eliniz kafesine sokmaktan kaçınmalısınız. Bu dönemde yapacağınız her temas girişimi, sevmek amaçlı bile olsa muhabbet kuşu tarafından tehdit olarak algılanabilmektedir. Bu kapsamda muhabbet kuşuna zaman tanımanız ve hem sizi hem de çevresini kendi başına keşfetmesini sağlamanız gerekecektir.
Kuşları Nasıl Kendine Alıştırırsın?
Muhabbet kuşunu kendine alıştırmak için birçok farklı metot izlenebilir. Bu metotlar arasında en önemlisi belirli bir süre geçmesinin ardından elinizle onu beslemeniz olacaktır. Kafesinden kendi başına çıkmaya başladığında avucunuza biraz kuş yemi alarak besleyebilirsiniz. Kendi yeminin yanı sıra muhabbet kuşunun yiyebileceği salatalık ve yeşillik gibi alternatif yiyecekleri de vermeniz ödül olarak algılanabilir. Bu sayede size daha kolay alışmasını sağlayabilirsiniz.
Kuşlar doğaları gereği oldukça ürkek canlılardır. Bu nedenle kendinize alıştırırken ani hareketlerden ve onları ürkütecek diğer davranışlardan kaçınmanız tavsiye edilir. Muhabbet kuşu eve nasıl alışır sorusuna bu yönden farklı yanıtlar vermek de mümkündür. Kuşunuzu çok sık sevmeye çalışmanız da ters tepecektir. Onun size alışması için biraz zaman tanımalı ve elinizle besleyerek size alışmasını sağlayabilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Alışması İçin Ne Yapmalı?
Yavru muhabbet kuşu eve ilk geldiğinde ne yapmalı sorusu ilk defa kuş bakacak kişiler tarafından merak edilmektedir. Özellikle yavruların eve alışma süreci daha zorlu olabilir. Öte yandan kalabalık bir kafeste yaşarken birden tek başına kalan muhabbet kuşlarının da alışması zaman alacaktır. Yer değişikliğinden olumsuz şekilde etkilenen kuşların alışması için basit birkaç yöntem denenebilir.
Muhabbet kuşunun size alışması doğrudan sizin tavrınıza bağlıdır. Onunla sürekli konuşarak ve yeni kelimeler öğrenmesine de yardımcı olarak alışma sürecinin kısalmasının sağlayabilirsiniz. Sabırlı bir şekilde kuşunuza uygun ortamı sağlayacak ve güvenini kazanabileceğiniz yöntemler uygulayarak alışmasını sağlamanız mümkündür.
2- Muhabbet Kuşu Nasıl Alıştırılır?
2 muhabbet kuşunun birbirine alışması çok daha kısa sürede gerçekleşebilir. Çoğu kuş eş seçeceği için kuşların birbiri ile anlaşması oldukça önemlidir. Birbiri ile anlaşamayan kuşların alışma süreci de sancılı olacaktır. Muhabbet kuşunuza bir eş aldığınızda onu kolayca alıştırmak için öncelikli olarak yeni gelen kuşu bir süre saklamanız gerekecektir. Yeni ortamına alışması ve güvende hissetmesi için bu önemli bir yöntem olacaktır. Bir süre sonra her iki kuşu aynı ortama sokarak birbiriyle etkileşime girmelerini sağlayabilirsiniz.
Bu sayede hem yeni gelen kuş ortama alışır hem de diğer kuş ise yeni bir kuşun varlığına alışmaya başlar. Bu kapsamda doğru yöntemler tercih etseniz bile zaman zaman kuşlar arasında istenen yakınlık kurulmayabilir. Kuşların birbiri ile anlaşamamaları halinde ısrarcı olmamakta yarar vardır.
Isıran Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir?
Isıran muhabbet kuşunu eğitmek ve ısırma alışkanlığından vazgeçmesini sağlamak oldukça zorlu bir sürece sahiptir. Özellikle bu davranış kendini güvende hissetmeyen kuşlarda görülecektir. Zaman zaman yavrularını koruma içgüdüsüyle de kızgınlık dönemlerinde saldırgan davranışlarda bulunmaları mümkündür.
Muhabbet kuşunun ısırma davranışını ortadan kaldırmak için sevdiği bir yiyeceği kafesinin tellerinden uzatarak size güven duymasını sağlayabilirsiniz. Isırmaması için size alışması ve güvenmesi gerekecektir. Isırma eğilimi gösterdiğinde ayrıca hafif tepkiler vererek kötü bir davranışa bulunduğunu anlamasına yardımcı olabilirsiniz. Kuşlar doğası gereği tüm nesneleri gagalama ve ısırma eğilimi göstermektedir. Bu kapsamda eğer acı verici şekilde ısırmıyorsa bu durum doğal olarak karşılanmaktadır.
Eve Yeni Gelen Muhabbet Kuşu Nasıl Davranır?
Yeni alınan muhabbet kuşu neden ötmez gibi sorular ilk defa kuş sahibi olan kişilerin merak ettiği bir başka konudur. Genelde yeni alınan muhabbet kuşlarının davranışları içe kapanıktır. Oldukça çekingen davranan muhabbet kuşları zamanla ortama ve size alışarak daha samimi davranışlar sergileyecektir.
Yeni alınan muhabbet kuşu kafesine girdikten sonra yeni ortamına alışmak için nerdeyse kafes içinde bile hareket etmeden tek bir köşede duracaktır. Muhabbet kuşu eve nasıl alışır sorunun en önemli yanıtı ise güvendir. Onu güvende hissettirerek alıştırabilirsiniz.